STOPtober! Roken maakt je oud!

Roken

Daar is hij weer. De welbekende en voor sommigen beruchte Stoptober maand. Het moment om massaal te stoppen met roken. Een super goed initiatief! Want ik ben absoluut voor een rookvrije wereld! Helaas blijkt uit onderzoek dat juist nu we veel thuis werken en onze sociale contacten tot een minimum zijn beperkt, we toch weer sneller en ook meer naar de sigaret grijpen.

Roken, schadelijk voor organen en de huid

Dat roken slecht is voor je longen, dat weet iedereen. Maar daarnaast heeft het ook zeker schadelijke effecten op andere organen in ons lichaam.

Heb jij er wel een over nagedacht dat de rook die jij weer uitademt in jouw gezicht beland? En dat de toxische stoffen in deze rook schade aanrichten in jouw ogen en op jouw huid? Jouw huid slipt als het ware dicht. Daarnaast krijgt jouw huid een gele kleur en zorgt het ervoor dat het afschilferproces van jouw huid wordt verstoord waardoor jouw huid dikker en stugger wordt en er grauw uit gaat zien.

Roken belemmert de zuurstof toevoer

Van binnenuit zorgt de geïnhaleerde rook ervoor dat jouw bloed minder zuurstof kan opnemen, met tot gevolg dat er minder zuurstof naar jouw organen en jouw huid getransporteerd wordt. En laat zuurstof nou net nodig zijn voor het opnemen/veteren van voedingstoffen en daarmee het produceren van energie. Die energie is weer nodig voor het aanmaken van nieuwe huid- en bindweefselcellen en het beschermen van jouw huid.

Roken vertraagd de celvernieuwing

Concreet betekend dit voor jouw huid dat de cel vernieuwing wordt vertraagd, waardoor het proces van afbreken van oude, beschadigde cellen en de aanmaak van nieuwe vitale cellen uit balans raakt. Jouw huid veroudert in rap tempo!

Roken beschadigt het fundament

Als er meer cellen worden afgebroken dan dat er cellen worden aangemaakt dan stort uiteindelijk jouw huid als een plumpudding in elkaar. Want het fundament van jouw huid raakt beschadigd. Ik zie het wel eens als een bakstenen muur. Zolang het cement tussen de stenen sterkt en dicht is krijg je deze muur niet zomaar omver. Maar zodra het cement poreus wordt heeft het maar een klein zetje nodig om in te storten. De huid van iemand die rookt is ook poreus en zal daarom sneller verouderen en rimpels vertonen.

Roken versneld het verouderingsproces

Het is een feit dat het herstellend vermogen van onze huid vermindert naarmate we ouder worden. Meer weten over hoe je dit proces kunt vertragen? Lees dan hier mijn blog over huidveroudering. Maar door te roken geeft je dit een extra zetje in de verkeerde richting. Doordat voedingstoffen minder goed worden opgenomen en de celvernieuwing wordt vertraagd verlaagd de weerstand van jouw huid. Dat wil je toch niet?

Roken zorgt voor meer rimpels

Wist je dat het vrij makkelijk is om te zien of iemand rookt. Kijk eens goed naar de mond. Door het veelvuldig inhaleren ontstaan er rokerslijntjes (kleine rimpeltjes) rondom de mond. Dat is toch niet echt sexy!

Wil jij een gezonde stralende huid, dan is stoppen met roken echt een must! Ga jij deze maand de uitdaging aan? Meld je dan aan op www.stoptober.nl

Ik ben benieuwd. Laat het me even weten in de comment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top